Pages

Jak chytit digitální signál...

Naše chalupa je usazena v malebném údolíčku, které zajišťuje nejen velmi nejistý mobilní signál, ale už odvěký špatný signál televizní. Už když jsem byla malá a na chalupě jsme měli ještě starý barevný televizor, který se musel před zapnutím chvíli zahřívat fénem (a který nám posléze ukradli, chtěla bych vážně vidět, co jeho funkčnosti milí zlodějové posléze říkali), zpravidla se mi stalo, že jakmile jsem chtěla na něco koukat, analogový obraz zešedivěl, rozřádkoval se a zvuk se občas vynořoval z urputného šumění. Jediný program, který fungoval spolehlivě, byla ČT1, nejhůř jsme chytali dvojku a Primu. S nástupem moderních technologií máma dostala služební notebook s televizní kartou a pokoušela se na chalupě chytat digitální signál. Pro tento účel jí děda koupil předzesilovač, s jehož pomocí se při vhodných atmosférických podmínkách dal naladit celkem solidní obraz, který se jen občas rozpixeloval či zasekl. Před rokem jsme proto s mámou koupily nový LCD televizor s digitálním tunerem, který vozíme s sebou z Prahy na chalupu a zpět, protože na naší chalupě se již nedá nechat jediná cennější věc, protože nám ji neustále vykrádají. Při použití předzesilovače televize fungovala skvěle, ale po čase se obraz začal čím dál tím častěji zasekávat (což děda vždy komentoval velice hlasitým výkřikem „PIXLÍ!!!“) a nakonec levný předzesilovač vyhořel. Děda ho tedy dal do opravy a mezitím koupil nový. Poté, co byl starý zesilovač opraven, děda začal nutit mámu používat předzesilovače oba, čímž pádem nám z televize trčí dvacet centimetrů dlouhá řádka plechových krabiček a spojů. Děda proto vytvořil jakýsi stativ, na který tuto řádku pokládá, protože jakmile se se symbiózou dvou předzesilovačů a anténní přípojky pohne, obraz začne pixelovat.
Před čtvrt rokem si mámin přítel pořídil satelit a rozhodl se ho u nás na chalupě vyzkoušet. Fungoval výborně, nabízel nepřeberné množství kanálů a náš děda byl v sedmém nebi, protože si mohl po libosti přepínat až do aleluja. Mámin přítel tedy přivezl satelit i na dovolenou na první dva týdny prázdnin, ale když měl odjet, děda prohlásil, že satelit moc upozorňuje na chalupu a že ho tu tedy nechce. Majitel tedy svůj satelit rozebral a odvezl si ho, děda ovšem vzápětí zjistil, že bez něj televize najednou moc nefunguje – tedy pixlí.
A řešení problému se špatným signálem podle jaderného fyzika? Děda vzal dvoumetrový drát zakončený krokodýlky, jednoho krokodýlka přicvakl ke konektoru předzesilovače a druhého položil na zem doprostřed obývacího pokoje. Změní-li se povětrnostní podmínky a signál začne vypadávat, stačí posunout krokodýlka do nové pozice, případně ho přicvaknout na garnýž, na kliku od dveří nebo jakoukoli jinou kovovou část v pokoji. Děda se tedy rozhodně nenudí, protože pobíhá po pokoji s drátem v ruce a pokouší se zjistit, kde je příjem nejlepší, a my se nenudíme, když při procházení pokojem zakopáváme o malebně rozložený drát.

btemplates

0 reakcí:

Okomentovat